scroll down

Blog - Verander je wachtwoorden dag!

24/11/2020

123456, wachtwoord, azerty, abc123... zijn de originelere wachtwoorden op de markt vandaag. Vandaag is het ‘verander je wachtwoorden dag’ waardoor wij jullie er willen op wijzen hoe belangrijk het is om sterke en unieke wachtwoorden te gebruiken. Voor alle duidelijkheid, de eerste vier woorden in deze alinea waren voorbeelden van hoe het nu net niet moet.

Waarom is een sterk en uniek wachtwoord belangrijk?

Elke dag worden er 360 000 wachtwoorden gestolen. Eerst en vooral omdat we zelf iets te meegaand en lui zijn. Je hoeft niks bijzonder te doen, geen belangrijke informatie te bezitten, iedereen kan gehackt worden. Hackers zijn niet uit op bepaalde personen maar zoeken zwakke plekken in software, website of beveiliging. Als hackers eenmaal de code hebben tot een van jouw profielen en jij gebruikt nu net hetzelfde wachtwoord voor jouw bankgegevens. Dan is het voor een hacker een fluitje van een cent om jouw verder en verder te hacken.

Regelmatig jouw wachtwoorden aanpassen!

Regelmatig wachtwoorden vernieuwen wordt gezien als één van de belangrijkste zaken. Hoe langer je hetzelfde wachtwoord blijft gebruiken, hoe groter de kans dat je gehackt wordt. Dit wil uiteraard niet zeggen dat je dagelijks een nieuw wachtwoord voor elk profiel moet instellen. Daarom raadt men in het algemeen aan om elke 90 dagen jouw wachtwoorden aan te passen. Uiteraard is dit niet altijd even realistisch waardoor een termijn van 180 tot 360 dagen ook voldoet. Daarnaast is het ook belangrijk om de belangrijkste gegevens nooit met dezelfde wachtwoorden te beveiligen. Zorg ervoor dat bankrekeningen en dergelijke steeds een ander wachtwoord hebben. Zo vermijd je een totale plundering in geval van hacking.

Wat is een sterk wachtwoord?

Het is logisch. Hoe sterker jouw wachtwoord, hoe moeilijk het wordt om gehackt te worden. Combinaties van alle soorten tekens zijn het best. Uiteraard is het moeilijk om wachtwoorden als ‘Ni7M_Tk3-6kT’ te onthouden... en al zeker als er elke vijf minuten een wachtwoord wordt gevraagd. Experts zijn er van overtuigd dat de veiligste wachtwoorden bestaan uit grote en kleine letters, cijfers en andere speciale tekens. Zij raden ook een wachtwoord aan van meer dan 8 tekens. Om het probleem van te moeilijke wachtwoorden op te lossen geven wij alvast graag een kleine tip mee. Maak het niet te moeilijk, maar maak het lang. Zo kan je drie minder moeilijke wachtwoorden gemakkelijk met elkaar verbinden en zorg je voor één moeilijk te kraken wachtwoord.

En uiteraard, Stay Safe!

Blog - Andere nieuwtjes

25/05/2021 - Gecompliceerde facturatie? Niet meer van deze tijd!

Wat maakt het facturatiepakket MyZen zo bijzonder? Lees verder en ontdek enkele belangrijke...

Lees meer

10/05/2021 - Trustteam neemt Firmware uit Nazareth over

Trustteam heeft jarenlange ervaring in het aanbieden van ERP oplossingen en digitaliseren van de...

Lees meer

15/04/2021 - Win tijd, geld en business dankzij MyZen

Een facturatiepakket dat u tijd én geld bespaart? Ontdek MyZen, het facturatiepakket waar...

Lees meer
  • One-stop-shop voor uw IT
  • Beheer van eigen datacenters