scroll down

Blog - Van Basic naar Modern Authentication bij Exchange Online

06/07/2022

Microsoft wenst zijn producten veiliger te maken en heeft daardoor beslist om het Basic Authentication protocol bij Exchange Online vanaf oktober 2022 niet langer te ondersteunen. Meer info via deze link.

De authenticatie voor Exchange online kunnen we dus onderverdelen in twee vormen, Basic Authentication en Modern Authentication. Waarom wil Microsoft Basic Authentication nu blokkeren?

Security issues

Microsoft ziet uiteraard zelf ook wat de gevaren zijn van Basic Authentication. Hierdoor gingen ze aan de slag met een plan om Basic Authentication uit te schakelen. De datum die Microsoft communiceert is 1 oktober 2022. Trustteam raadt evenwel aan om niet te wachten tot dan, maar om samen met ons proactief actie te ondernemen. Een Exchange Online omgeving met Basic Authentication is immers een groot beveiligingsrisico.

Wat is het verschil tussen Basic en Modern Authentication?

Het volledig overstappen naar Modern Authentication en het blokkeren van Basic Authentication is een flinke verbetering op het gebied van informatiebeveiliging. Modern Authentication is immers niet vatbaar voor een groot aantal aanvallen en exploits die wel effectief zijn bij Basic Authentication. Zo worden bijvoorbeeld bij Modern Authentication geen logingegevens opgeslagen op de computer van de eindgebruiker. De overstap naar Modern Authentication laat u ook toe om uw veiligheid scherper te stellen via Multi Factor Authentication (MFA of 2FA). Hierbij kan Trustteam u uiteraard ook van dienst zijn.

Visueel kan je het verschil zien bij de login prompts, hieronder worden beide voorgesteld.

Als Trustteam toegang heeft tot uw systeem kunnen we traceren welke tools op vandaag nog gebruik maken van het verouderde protocol. 

Volgende applicaties ondersteunen de Modern Authentication sowieso niet :

  • Microsoft Outlook 2013 of ouder
  • iPhone mail app vóór iOS versie 11
  • Apple mail app vóór macOS versie 10.14
  • Android/Google mail app (verschilt per versie/telefoon)
  • Maatwerk applicaties
  • ...

Ons advies is om op je werkstation gebruik te maken van Microsoft Office via Microsoft 365. Voor smartphones is het aangeraden om de Microsoft Outlook app te gebruiken. Deze ondersteunen wél Modern Authentication.

Conclusie

De overgang naar het nieuwe protocol is een VERPLICHTING van Microsoft, indien u dit niet laat onderzoeken en aanpassen, zal dit vanaf oktober 2022 uw bedrijfsprocessen verstoren. Wij kunnen niet garanderen de omschakeling vlot uit te voeren als er gewacht wordt tot oktober bij vaststelling van problemen.

Neem bij verdere vragen zeker contact op met Trustteam via sales@trustteam.be, ons contactformulier of uw persoonlijk contact binnen Trustteam.

Blog - Andere nieuwtjes

31/03/2023 - Vrijdag 31 maart is het world back-up day

Vrijdag 31 maart vindt een van de grootste tech-gerelateerde themadagen ter wereld plaats, namelijk...

Lees meer

28/03/2023 - 5 Tips & tricks om uw onderneming te beschermen tegen hacking

Wij zien het als onze missie om uw veiligheid te garanderen. Daarnaast verwachten we ook dat u en...

Lees meer

07/02/2023 - Safer Internet Day 2023

Vandaag staat in het teken van cyberpesten, cybersecurity, het gebruik van sociale netwerken...

Lees meer
  • One-stop-shop voor uw IT
  • Beheer van eigen datacenters