Blog - #saferinternetday: 5 tips om veilig te surfen
06/02/2018
Veilig op het internet surfen, het lijkt een evidentie. Veel mensen zijn ervan overtuigd dat enkel anderen domme fouten maken. Maar niets is minder waar. Safer Internet Day is er om ons bewust te maken dat we altijd en overal moeten opletten voor de gevaren van het internet.
1. Kies een veilig wachtwoord.
We weten het: u heeft het al zó vaak gehoord. Maar handelt u er ook naar? Bevat uw wachtwoord minstens 8 karakters en is het een combinatie van kleine letters, hoofdletters en symbolen? Dan bent u goed op weg. Past u bovendien uw wachtwoord regelmatig aan en gebruikt u verschillende wachtwoorden voor verschillende tools en websites, dan mag u van uzelf zeggen dat u veilig omspringt met wachtwoorden.
2. Gebruik nooit een publieke pc voor gevoelige zaken.
Dringend een factuur betalen? Doe dit nooit op een publieke pc. Zélfs als u ervoor kiest om uw logingegevens niet te onthouden, kan er een spoor nagelaten worden. Beter nog: kies er nooit voor om uw gegevens te onthouden of ingelogd te blijven. Zo vermijdt u kans op misbruik.
3. Creëer en deel met respect.
In tijden van social media is het heel gemakkelijk geworden om uw mening te verspreiden. Hou er rekening mee dat u op dergelijke kanalen énkel vermeldt wat u ook en plein public zou verkondigen in de echte wereld. Vergeet ook nooit dat anderen een andere mening kunnen hebben, dus heb daar respect voor. Deel nooit persoonlijke info, en al zeker niet over anderen zonder dat je daarvoor de toestemming hebt! Sommige posts gaan - vaak onbewust - viraal en dan zou spijt wel eens te laat kunnen komen...
4. Zet uw webcam of GPS-signaal uit.
Deze functionaliteiten staan vaak standaard aan, maar hebben vaak weinig tot geen meerwaarde. Gebruik ze dus enkel wanneer u ze nodig heeft. In andere gevallen schakelt u ze beter uit. Ook is het beter om pop-ups te blokkeren.
5. Klik nooit op een link van een 'vreemde' afzender.
U kent de afzender niet? De afzender heeft een niet-zo-standaard emailadres? De mail is in een gebrekkige taal getypt? U heeft geen idee waarover de mail handelt? Klik dan zeker niet op een link en open geen bijlages. U zou wel eens in aanraking kunnen komen met een cryptolocker.