scroll down

Blog - Happy birthday voor de Personal Computer!

12/08/2019

Op 12 augustus 1981 - vandaag exact 38 jaar geleden - presenteerde IBM de IBM 5150 aan de pers. Hoewel het strikt gezien niet de eerste pc was - er waren al pogingen via verschillende partijen sinds de jaren 70 - wordt de IBM 5150 wél gezien als de start van het pc-tijdperk.

En toch is het niet alleen IBM die mag vieren vandaag. Het was namelijk samen met Microsoft dat ze aan de wieg stonden van de pc. IBM deed een beroep op Microsoft voor het besturingssysteem van de IBM-pc: MS-DOS. Uiteindelijk werd de pc de basis van het Windows besturingssysteem en Officepakket van Microsoft.

Niet alleen het besturingssysteem, ook het 16-kleurenscherm, het 16KB RAM-geheugen en het klavier met 83 toetsen waren blikvangers van de kersverse pc. Maar vooral de relatief lage prijs van 1565 dollar maakte dat het toestel wel eens een succes zou kunnen worden.

En zo geschiedde: eerst gingen de bedrijven overstag. Vooral secretaressen en boekhouders gingen met de pc aan de slag en maakten gebruik van de handige functionaliteiten van de tekstverwerker en spreadsheets. Er is geen ontkennen aan: op de werkvloer betekende de pc een echte revolutie. Kantoren staan de dag van vandaag vol met pc's, en digitalisering en automatisering gaat steeds verder. Ook papier op kantoor komt in verdrukking.

In de jaren die volgden na de eerste pc's op kantoor, werden de toestellen steeds krachtiger en sneller, en bovendien ook betaalbaar voor gezinnen. Ook binnen een gezinscontext is de pc het communicatiemiddel bij uitstek geworden. 

Dus: gelukkige verjaardag, Personal Computer! Op nog vele jaren samen!

Bron foto: ArtStation - Andrew Gebert

Blog - Andere nieuwtjes

27/11/2019 - Trustteam wordt opnieuw groter dankzij de overname van Dsoft!

Trustteam verwerft Dsoft, een Frans IT-bedrijf dat gevestigd is in Colmar en Nancy. Zij staan...

Lees meer

16/10/2019 - KLANT IN DE KIJKER: De Lovie

De systeembeheerders van De Lovie lichten toe waarom Trustteam een belangrijke partner is voor hen.

Lees meer

16/10/2019 - Webinar digitaal facturatiepakket MyZen

All-in-one pakket waar ondernemers en boekhouders blij van worden!

Lees meer
  • One-stop-shop voor uw IT
  • Beheer van eigen datacenters