scroll down

Blog - Bescherm je bedrijfsomgeving. Train je medewerkers

08/02/2022

Beveiliging is vandaag een belangrijke eis voor alle organisaties. In dit blogartikel gaan we dieper in op de beveiligingsmaatregelen die je kan nemen om jouw gegevens te beschermen.  

1 Gegevens beschermen via authenticatie 

De eerste en meest voor de hand liggende beveiligingsmethode, is authenticatie. Om toegang te krijgen tot je gegevens, zal je een gebruikersnaam en wachtwoord moeten invoeren. Hiermee stelt het systeem de identiteit van de gebruiker vast.  

Met een sterk wachtwoord kun je al heel wat problemen voorkomen. De meeste hackers proberen immers gewoon het wachtwoord van een gebruiker te kraken. Een simpele, maar vaak effectieve techniek.  

Het is zelfs zo dat hackers dikwijls toegang hebben tot een bepaald databestand waarin de meest gebruikte wachtwoorden worden verzameld. Denk bijvoorbeeld aan: Wachtwoord123.  

Als een minimumeis zou je wachtwoord ten minste: één hoofdletter, één kleine letter, een getal en een symbool moeten bevatten. Een minimum van 14 karakters is ook aangeraden.  

Daarnaast raden we aan om je wachtwoord elke 90 dagen te wijzigen. Stel dat je wachtwoord dan in andermans handen terecht is gekomen door een datalek, dan beperk je toch het risico.  

Tot slot is het belangrijk om je authenticatie met twee factoren te vereisen, de zogenaamde tweestapsverificatie. Hiermee voeg je een extra beveiligingslaag aan je account toe voor het geval je wachtwoord wordt gestolen. 

In plaats van alleen een wachtwoord in te voeren bij het inloggen, gebruik je een extra beveiligingssleutel. Dit kan bijvoorbeeld een code of token zijn via mail of via een sms-bericht. Deze aanvullende stap helpt ervoor te zorgen dat jij – en jij alleen – toegang hebt tot je account. 

2 Gegevens beschermen via encryptie  

Een tweede maatregel die je kan nemen, is je gegevens beschermen via encryptie. Concreet betekent dit dat gegevens worden omgezet van een leesbare indeling naar een gecodeerde indeling of geheimschrift.  

Dit is handig wanneer je gegevens wilt doorsturen of delen. Indien je document onderweg dan onderschept wordt door een hacker, heeft hij of zij daar niets aan: de informatie is onleesbaar. 

Met encryptie ben je dus zeker van een veilige overdracht van gegevens en informatie. Alleen de rechtmatige ontvanger kan de gegevens decoderen en zo weer omzetten in leesbare platte tekst.

3 Fysieke beveiliging om hardware te beschermen 

Je hardware beschermen tegen fysieke dreigingen is een belangrijk gegeven in het beschermen van je bedrijfsgegevens. Toegangscontrole en een brandpreventiesysteem zorgen ervoor dat onbevoegden niet in de buurt komen van je bedrijfsdata of dat je data niet in een brand of andere ramp verloren gaat. Ook onderhoud en updates van de infrastructuur zijn noodzakelijk om alle bedrijfsgegevens op langere termijn veilig te bewaren.  Trustteam biedt tools om de zwakheden van uw infrastructuur in kaart te brengen & pro-actief signalen te geven.

4 Maak voldoende back-ups van je gegevens 

Het is van essentieel belang dat je back-ups maakt van je bestanden. Dit is een complete momentopname van de bestanden en gegevens op een bepaald moment. Bekijk het als een plan-B of een reservewiel.

Wanneer er iets misgaat en je data wordt bijvoorbeeld gewist door een hacker, dan ben je verzekerd van het herstel van je systemen. Het is niet nodig om alles opnieuw in te richten en in te stellen. De back-up zal alles netjes terugzetten. 

5 Penetration testing en security audits 

Penetration testing wordt gedefinieerd als een geautoriseerde cyberaanval op een systeem, netwerk of toepassing, met als doel beveiligingslekken te ontdekken.  

Bij penetration testing probeert een beveiligingsexpert je systeem binnen te dringen door dezelfde methoden na te bootsen die door slechte actoren ook worden gebruikt. Hiermee ga je na of je IT-infrastructuur een soortgelijke, potentiële aanval kan weerstaan. 

Dit wordt doorgaans uitgevoerd door een externe firma. Er zijn bovendien ook verschillende simulaties mogelijk. Zo kan de beveiligingsexpert proberen binnendringen als complete buitenstaander, maar ook als bestaande gebruiker.  

In dat laatste geval kan de beveiligingsexpert bijvoorbeeld nagaan wie er toegang heeft tot welke gegevens. Heeft de gebruiker toegang tot gegevens die niet voor hem of haar bestemd zijn? Kan een gewone gebruiker zichzelf administrator maken?  

6 Security awareness training van werknemers om phishing tegen te gaan 

De veiligheid van jouw data is een gedeelde verantwoordelijkheid. Enerzijds is het belangrijk om de best practices zoals we ze hierboven hebben beschreven te implementeren. Anderzijds is het ook enorm belangrijk dat jouw werknemers zich bewust zijn van de gevaren.  

Onderdeel van elke securitycheck van een bedrijf zou de betrokkenheid van de medewerkers moeten zijn. Een bedrijf beveiligen is niet alleen fysieke beveiliging, beveiliging van de IT infrastructuur, firewalls, back-ups of zelfs een paswoordbeleid. 

Op het einde van de rit is het is hun taak om voorzichtig om te springen met alle gegevens. Als werkgever kan je hen hier natuurlijk in bij staan door voldoende informatie te voorzien en bewustzijn te creëren rond de beveiliging.  

De bovenstaande beveiligingsmaatregelen beschermen je gegevens dus tot op een zekere hoogte. Vanaf dat punt is het aan jouw werknemer om de nodige maatregelen te nemen en de gevaren juist in te schatten.  

Besluit 

Ben je benieuwd hoe een veilige omgeving er voor jouw bedrijf uitziet? Neem dan gerust  contact  met ons op. Bij Trustteam kijken we graag mee naar de beste en meest veilige oplossing voor jouw bedrijf.  3 pijlers zijn cruciaal voor de beveiliging van je bedrijfsomgeving: fysieke beveiliging, back-ups en als laatste pijler de bewustwording, betrokkenheid en alertheid van de medewerkers. Wil je een zo veilig mogelijke bedrijfsomgeving, dan integreer je best security awareness trainingen in je securityplan. Trustteam heeft een uitgebreid aanbod aan veiligheidsoplossingen en biedt security awareness trainingen aan in verschillende formaten. Voor elk type bedrijf is er een geschikte oplossing. 

 

Blog - Andere nieuwtjes

30/11/2023 - Trustteam is nu een "Platinum Partner" van Hewlett Packard Enterprise (HPE)

Een belangrijke stap die de positie van Trustteam als leider op het gebied van...

Lees meer

20/11/2023 - Trustteam lanceert: PowerHero

Een PowerHero helpt uw medewerkers niet harder maar efficiënter werker dankzij het Microsoft...

Lees meer

21/09/2023 - Officieel welkom in de Trustteam Groep aan System Solutions

Met veel plezier kondigen we de toetreding van System Solutions tot de Trustteam Groep aan, na...

Lees meer
  • One-stop-shop voor uw IT
  • Beheer van eigen datacenters