scroll down

Blog - 6 tips om tot een moeilijk te kraken wachtwoord te komen

26/08/2019

We weten het maar al te goed: een wachtwoord kiezen we beter niet zomaar, maar weldoordacht. Een sterk wachtwoord beschermt namelijk onze (gevoelige) informatie en beschermt ons tegen identiteitsfraude. Het is dus beter voor al onze tools een uniek wachtwoord te gebruiken (dan is de schade minder groot wanneer ons wachtwoord in handen komt van iemand met slechte bedoelingen!).

Ook het feit dat een sterk wachtwoord bestaat uit minimum 8 tekens, met daarin kleine letters, hoofdletters, cijfers en symbolen is geen nieuwe informatie. En toch... is '123456' nog steeds het meest gekozen wachtwoord. 

Maar hoe kies je een sterk wachtwoord dat je toch gemakkelijk kan onthouden? 

 • Maak een figuur op je toetsenbord
  Een vierkant, een ruit, een letter,... Zo hoef je enkel te onthouden welke vorm je maakt en bij welke letter je start. Je kan dus bijvoorbeeld (op een Azerty toetsenbord) bij het cijfer 4 beginnen en op die manier een Z maken (en idealiter ook kleine en hoofdletters afwisselen!). Dan krijg je '4(6tFcVb'.

 • Kies een woord dat je gemakkelijk kan onthouden en verschuif het op je toetsenbord
  Typ een woord in, maar kies niet de juiste letters, maar de toetsen die rechts (of links) van dat woord staan. Het woord 'Trustteam' wordt dan bijvoorbeeld 'Ytidyyrzù'.

 • Gebruik een wachtwoordzin
  Kies een zin die je gemakkelijk kan onthouden, hang alles aan elkaar en start elk woord met een hoofdletter. Of vorm een wachtwoord met de eerste letter van elk woord. Wissel kleine en hoofdletters terug af. 'Ik bescherm mijn computer met een sterk wachtwoord' wordt dan 'IbMcMeSw'.

 • Typ in sms-taal
  In sms'jes typen we de zaken vaak korter dan wat de standaardtaal voorschrijft. Als je in een gewone zin de spaties weglaat en de rest op fonetische wijze schrijft, dan wordt je wachtwoord onmiddellijk een pak moeilijker om te kraken. Bijvoorbeeld: 'Kbeschermmncomputermetnsterkw8woord'.

 • Vind een nieuw woord uit
  Hackers maken altijd gebruik van woordenboeken om wachtwoorden te kraken. Om ze te slim af te zijn, gebruik je dus best woorden die niet in het woordenboek terug te vinden zijn en kan je dus een nieuw woord uitvinden. Uiteraard moet je er wel voor zorgen dat je dit woord zélf kan onthouden.

 • Vind een nieuwe taal uit
  Gebruik een simpele zin, maar vervang de klinkers door cijfers of tekens. Zo kan je bijvoorbeeld de e's door drieën vervabgeb, de a's door vieren, de i's door enen,... Wissel af tussen kleine en hoofdletters. 'Ik bescherm mijn computer met een sterk wachtwoord' wordt dan '1kB3sch3rmM1jnC0mput3rM3t33nSt3rkW4chtw00rd'.

Als bovenstaande tips je allemaal te moeilijk lijken, dan is een Password Manager misschien wel iets voor jou? Een online tool die al je wachtwoorden bijhoudt. En zo hoef je zelf enkel maar het wachtwoord kennen die de toegang vormt tot de tool. De Password Manager doet de rest! Een voorbeeld hiervan is LastPass.

Blog - Andere nieuwtjes

27/11/2019 - Trustteam wordt opnieuw groter dankzij de overname van Dsoft!

Trustteam verwerft Dsoft, een Frans IT-bedrijf dat gevestigd is in Colmar en Nancy. Zij staan...

Lees meer

16/10/2019 - KLANT IN DE KIJKER: De Lovie

De systeembeheerders van De Lovie lichten toe waarom Trustteam een belangrijke partner is voor hen.

Lees meer

16/10/2019 - Webinar digitaal facturatiepakket MyZen

All-in-one pakket waar ondernemers en boekhouders blij van worden!

Lees meer
 • One-stop-shop voor uw IT
 • Beheer van eigen datacenters